De openingsdans. Sommige bruidsparen kijken er maandenlang naar uit en gaan druk aan het oefenen, andere zien er maandenlang tegenop. Hoe dan ook zijn onderstaande tips nuttig voor al deze bruidsparen.
Tip 1: Doe iets wat bij jullie past
Nog veel te vaak doen bruidsparen ‘geforceerd’ een openingsdans. Dan wil je toch niet op een feestelijke dag als die van een bruiloft? Kies daarom muziek die bij jullie past. Maak een dans die bij jullie past, hoe eenvoudig ook. Doe geen openingsdans omdat het zo hoort, omdat het moet of omdat iedereen het zo doet. Doe het omdat jullie het zelf leuk vinden!
Tip 2: Doe geen openingsdans als je het echt niet wilt
Uit de eerste tip komt meteen de tweede tip. Het is jullie mooiste dag. Waarom dingen tegen je zin doen? Als één van jullie niet wil dansen of als jullie allebei niet willen dansen, dans dan niet. Er zijn genoeg alternatieven om een feest te openen, waaronder een toast, een kort welkomstwoord of een act van iemand anders. Een openingsdans is geen must en zeker geen verplichting. Soundsation staat op genoeg leuke bruiloften, waarbij geen openingsdans wordt gedaan.
Tip 3: Gebruik een openingsmix
Een mix met bijvoorbeeld vijf nummers die vlot in elkaar overgaan zorgt voor verrassing en afwisseling. Zo’n mix is ook een uitgesproken manier om humor en verrassing te gebruiken. Kijk maar eens rond op YouTube. Doe inspiratie op. Pak elementen uit verschillende mixen en maak daar jullie eigen ding van. Soundsation kan jullie daarbij helpen. Mail ons jullie ideeën en we komen samen tot een te gekke mix voor jullie openingsdans! Jullie kunnen zelf misschien ook een mix maken met een app, maar om het professioneler te laten klinken met alle muziek op gelijk niveau bijvoorbeeld, kan het slim zijn om hulp in te schakelen.
Tip 4: Gebruik een ingekorte versie bij een romantische openingsdans
Een romantische openingsdans in de spotlights is op zich een goede manier om de dansvloer te openen. Om de aandacht van het publiek te behouden, kan het slim zijn om de dans wat in te korten. Zeker als het originele nummer meer dan 2 of 3 minuten duurt. Jullie bruiloft DJ of act kan jullie hierbij waarschijnlijk van dienst zijn. Een ingekorte versie van een nummer is ook vooraf te bestellen bij Soundsation tegen voordelige tarieven.
Tip 5: Kies één of meerdere nummers met een speciale betekenis
Zo wordt het niet alleen voor jullie zelf, maar ook voor jullie publiek nog specialer. Jullie gasten zien dan dat de muziek jullie raakt. Het maakt niet uit als het nummer niet zo bekend is, als het voor jullie een speciaal nummer is, gebruik het dan!
Tip 6: Gebruik een intro bij jullie openingsdans
Iets met trommels/percussie of bombastische geluiden werkt altijd goed om de aandacht te trekken. Denk bijvoorbeeld aan filmtrailers waarin dat ook gebeurt. Of een countdown van 10 naar 1. Soundsation kan jullie ook helpen om een intro aan jullie opening te maken. Er zijn mogelijkheden genoeg.
Tip 7: Gebruik een andere versie van een bekend nummer
Een cover van een bekende hit trekt vaak meteen de aandacht, zeker als de cover niet zo bekend, maar wel heel goed is. Het is dan herkenbaar, maar toch verrassend! Het gebruik van dergelijke covers gebeurt ook regelmatig bij talentenjachten en danscompetities. Zoek eens op YouTube naar covers van een bekend nummer en kijk of er iets voor jullie tussen staat. Let er wel op of de geluidskwaliteit bruikbaar is.
Tip 8: Laat de openingsdans live zingen
Wanneer jullie bijvoorbeeld een zanger, zangeres of band hebben geboekt bij de DJ Show, is dit mogelijk. Vaak kunnen artiesten, eventueel tegen meerprijs, nummers instuderen voor een openingsdans. Dit maakt jullie dans natuurlijk helemaal bijzonder! Vraag eventueel of jullie de openingsdans alvast kunnen oefenen, bijvoorbeeld tijdens de soundcheck. Een mooie generale repetitie om de spanning van de daadwerkelijke openingsdans wat weg te nemen.
Tip 9: Maak eerst een entree
Laat de ceremoniemeester ervoor zorgen dat alle mensen binnen zijn en zorg ervoor dat jullie worden aangekondigd door de DJ. Wanneer jullie van buiten de feestruimte naar binnen komen, krijgen jullie zeker applaus en dan hebben jullie meteen de aandacht. Dit gaat dan op een natuurlijke manier. Veel natuurlijker dan wanneer een ceremoniemeester om stilte moet vragen als jullie al binnen zijn. Het moment van de opening wordt met een dergelijke entree veel opvallender gemaakt wanneer jullie door een haag van mensen lopen om vervolgens op de dansvloer te komen. Het entree-effect wordt zelfs nog verder versterkt wanneer de avondgasten jullie nog niet hebben gezien. Spreek van tevoren met ons af welke muziek er moet worden afgespeeld als jullie binnenkomen!
Tip 10: Spreek van tevoren het lichtgebruik door
De openingsdans kun je maar een keer doen. En het is handig om hierbij wat details met betrekking tot het lichtgebruik door te spreken. Om te voorkomen dat jullie in het donker staan of in een lelijke kleur worden uitgelicht. Jullie bruiloft DJ, band en fotograaf/videograaf kunnen hierbij waarschijnlijk ook helpen.
Tip 11: Kies het precieze tijdstip op de avond zelf
Veel bruidsparen maken voor aanvang van hun bruiloft een veel te strakke tijdsplanning. De ervaring leert dat op de dag zelf van deze planning wordt afgeweken. Bijvoorbeeld omdat het eten uitloopt of omdat alle avondgasten er nog niet zijn. Er zijn bruidsparen die hun openingsdans heel vroeg plannen, in de hoop dat daarna de dansvloer vol stroomt. Dat is echter niet altijd het geval, bijvoorbeeld door het warme weer, het daglicht of de nuchterheid van het publiek. Andere bruidsparen plannen hun openingsdans laat op de avond, bijvoorbeeld pas om 22.00 uur terwijl het feest al om 20.00 begint.
Het beste tijdstip dat meestal goed werkt is als de gasten de koffie en het eerste drankje hebben gehad, daarom is het slim om het op de avond zelf te bekijken. Overleg met de act die jullie hebben geboekt, de mensen van de locatie en de ceremoniemeester. De ervaring leert wel dat het voor de meeste bruiloften slim is om de openingsdans net niet binnen een uur na aanvang van het feest te doen en niet voordat (bijna) alle gasten er zijn.
Tip 12: Wees erop gekleed
Voor de bruiden: doe een openingsdans die fysiek mogelijk is in je bruidsjurk. Let erop dat het je het risico op struikelen zo veel mogelijk beperkt. Doe eventueel andere schoenen aan, speciaal voor de openingsdans. Voor de bruidegommen: Let erop dat je niet uit je broek/jasje scheurt. Gooi je jasje eventueel subtiel naar iemand toe. Ziet er nog cool uit ook. Voor daarna: zorg eventueel voor een extra (droog) shirt ;).
Tip 13: Overweeg een flashmob
Betrek familie en vrienden in de openingsdans, bijvoorbeeld met een flashmob. Zo staat de dansvloer ook meteen vol! Maak de danspasjes niet te lastig, zodat er veel mensen mee kunnen doen. Een leuk effect is een flashmob die steeds ‘groter’ wordt: beginnen met een paar mensen en eindigen met een grote groep. Kies een opzwepend nummer dat ook aanstekelijk werkt voor de rest van het publiek.
Tip 14: Overweeg een slotdans in plaats van een openingsdans
Een afsluitende dans, na een fantastisch feest, is ook een optie. De zenuwen zijn dan waarschijnlijk wat minder, al dan niet door de alcohol. Misschien is het einde van de avond ook een beter moment om te schuifelen dan in het begin? De kans dat mensen ‘meedoen’ is dan ook groter en de kans dat gasten door jullie dans heen praten is dan weer kleiner. Voor bruidsparen die heel graag dansen: doe een openingsdans en een slotdans.