Het is natuurlijk een grote eer, maar er komt dan ook erg veel verantwoordelijkheid bij kijken. Het bruidspaar zal erop rekenen dat de ceremoniemeester een van de mooiste dagen van hun leven in goede banen zal leiden. Als er iets mis gaat is het jouw schuld, maar als het goed gaat is het een heel dankbare taak.

Het werk van de ceremoniemeester begint al ver voor de trouwdag. Jij regelt alles van A tot Z. Hierdoor zal er veel druk op je komen liggen. Heeft een bruidspaar jou gevraagd om hun ceremoniemeester te worden? Denk hier dan eerst goed over na voor je ja zegt. Wanneer je het aanbod hebt aangenomen wil je je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Lucky you! Dit artikel staat namelijk vol met essentiële tips.

Jouw taken vooraf

– Help het bruidspaar met het bedenken van ideeën voor de invulling van de trouwdag en neem deze mee in het draaiboek.
– Denk mee met het samenstellen van de gastenlijst.
– Vraag rond bij de gasten of iemand een sketch/ liedje/ speech wil voordragen en verwerk deze in het draaiboek. Het is wel handig om bij het bruidspaar te pijlen of zij dit ook leuk zouden vinden.
– Organiseer de vrijgezellenavond, maar let er wel op dat het bruidspaar geen dingen doet waar ze later spijt van krijgen.
– Zorg dat de bruidskinderen en de getuigen weten wat hen te doen staat.
– Zorg dat het bruidspaar de avond voor de grote dag een goede nachtrust heeft zodat ze de volgende dag fris en fruitig zijn op hun eigen trouwdag.

Jouw taken op de dag zelf

De hele dag zal jij het aanspreekpunt zijn, maar er komt nog wel wat meer bij kijken.
– Zorg dat de bruid en bruidegom op tijd wakker zijn voor hun trouwdag. Bel ze desnoods wakker, in overleg natuurlijk.
– Zorg er ook voor dat alle benodigde papieren, het bruidsboeket en de ringen mee worden genomen naar de trouwlocatie.
– Regel de volgorde van de stoet.
– Kijk of alle gasten een corsage hebben.
– Wijs de gasten hun plaats tijdens de plechtigheid.
– Controleer na afloop of alle fooien zijn geregeld.

Tips

– Overleg vooraf goed met het bruidspaar zodat je weet wat er van je verwacht wordt en zet deze afspraken op papier om vervelende situaties te voorkomen. Zo hou je voor jezelf ook duidelijk wat je moet doen.
– Communiceer met elkaar. Jij zal het meeste regelen voor deze bruiloft, maar het is nog steeds hun bruiloft. Heb regelmatig contact met het bruidspaar en bespreek dan de vorderingen.
– Werk samen met andere betrokkenen. Het komt vaak voor dat de directe familie een steentje bij wil dragen in de voorbereiding of uitvoering van de trouwdag. Maar hier gebruik van door de taken te verdelen. Vat dit samen in een actielijst of taakverdeling en er zal een druk van je schouders afgaan.
– Het zijn van een ceremoniemeester is geen eitje. Je zal de hele dag druk in de weer zijn met van alles en nog wat en er ligt veel druk op je. Vergeet alleen niet om tussen de hectiek door ook even stil te staan bij hoe mooi jouw rol deze dag is en blijf vooral genieten!