Het zoeken van een goede DJ voor jouw bruiloft, bedrijfsfeest, verjaardag of andere partij is een moeilijke opgave. Vooral de laatste jaren is er een erg groot aanbod ontstaan en lijkt het of iedereen plots DJ is. Maar hoe verzeker je jezelf en je gasten nou van een geweldig feest? Hoe kom je terecht bij die ene DJ die de sfeer goed aanvoelt, daarop inspeelt en daarmee jouw wensen als basis neemt voor een geweldige en swingende avond?
Het zijn vragen waar deze blog je een antwoord op gaat geven.
In samenwerking met alle DJ’s van Soundsation hebben wij met zorg deze blog samengesteld om de beste feesten te verwezenlijken. Veel feestplezier!

Tip 1: Ga op zoek naar de klik

Een feest is niks zonder gasten. Maar je nodigt natuurlijk geen gasten uit die je niet aardig vind. Zo werkt het ook met de DJ. Je moet je er vertrouwd mee kunnen voelen omdat de DJ voor een groot deel de sfeer zal gaan bepalen. Zorg er dus voor dat er een duidelijke klik is. Een DJ kan namelijk zonder die klik moeilijk de sfeer van jou en de gasten aflezen. Vaak plannen DJ’s vooraf een (telefonische) afspraak, hierin zul je snel genoeg voelen of de klik aanwezig is en kun je zonder zorgen uitkijken naar de avond.

Tip 2: Verzoekjes

Omdat het gaat om jouw feest is het belangrijk dat de DJ dat ook zo ziet. Een goede allround DJ zal van te voren vragen naar jouw wensen. Vaak doe je dit aan de hand van een aantal genres die je leuk vind en daarbij een stuk of 15 verzoeknummers die op het feest niet mogen missen. Deze 15 nummers vind je vaak door gewoon even door je Spotify of CD-rekje heen te bladeren. Kies ze zorgvuldig uit en vraag de DJ deze nummers hoe dan ook te draaien, de DJ zelf weet als beste welk moment op het feest zich het beste voor ieder nummer leent. Daarbij raad ik je ook aan even te bedenken wat je absoluut niet wilt horen. Dit kan een genre zijn maar ook zeker een nummer dat een negatieve lading draagt. Zie het maar zo: Hoe meer de DJ weet, hoe zekerder jij bent dat het ook echt jouw avond wordt en je gasten zich vermaken. En oja, draait de DJ ook verzoekjes op de avond zelf?

Tip 3: Lees ervaringen

Je bent zeker niet de eerste die een feest gaat geven en die bij deze DJ terecht komt. Vaak laten eerdere feestgangers een klantervaring achter en op die manier kun jij je dus beter oriënteren. Lees ook vooral meerdere klantervaringen want misschien is iemand je wel voor geweest die echt dicht in de buurt komt van hoe jij het feest voor je ziet. Zo verzeker je jezelf ervan dat de DJ gekwalificeerd is om te doen waar jij naar zoekt.

Tip 4: Boek niet te snel

Het kan zijn dat je een DJ kent vanuit je kennissenkring. Hartstikke leuk natuurlijk maar kijk ermee uit. Het eindigt er namelijk al snel in dat de DJ er dan vooral zijn eigen feestje van maakt. Dit komt doordat hij bekent is met de gasten en daardoor meer zijn eigen weg in slaat. Een goede DJ neemt in plaats daarvan jouw wensen als basis en zal op die manier het feest meer naar jouw hand zetten. Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen een tof feest heeft maar daarbij is het het allerbelangrijkst dat jij ook de avond van je leven hebt. Daarbij kan een allround DJ vaak makkelijker overweg met alle stijlen dan iemand die alleen bekend is in een club of kroeg. Vooral voor bruiloften is allround draaien een grote must om de dansvloer vol te krijgen.

Tip 5: Een goede prijs

Wat is nou een reële prijs voor een DJ? Na flink wat marktonderzoek zul je zien dat de meeste DJ’s tussen de 350 en 1200 euro zitten. En natuurlijk zijn er ook goedkopere DJ’s te vinden maar dan heb je het vaak over hobbyisten die het leuk vinden om te draaien. Een ervaren DJ is al snel duurder maar heeft ook zijn voordelen. Deze is namelijk bekend met wat er allemaal fout kan gaan en weet daar zijn weg dan al in te vinden. Een ervaren DJ biedt je zekerheid. Daar zal een beginnende DJ meer moeite mee hebben.

Tip 6: Licht- en geluid

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het boeken van een DJ maar wel een heel belangrijk aspect. Wanneer er 150 man op je feest komt zal een kleine geluidsinstallatie namelijk niet voldoen aan de wensen. Evenals het feit dat zonder feestverlichting de sfeer niet verbeterd. Vraag dus aan de DJ met wat voor installatie hij komt zodat je er zeker van bent dat die passend is. Vraag daarbij om een foto zodat je je gelijk in kunt beelden hoe dit er op de feestlocatie dan uit zal zien. Ook kun je de DJ vragen zelf contact op te nemen met de locatie om dit goed af te stemmen.

Tip 7: Bevestiging

Is er een document wat vastlegt dat de DJ bij jouw feest komt draaien? Je zal niet de eerste zijn bij wie de DJ niet op komt dagen, helaas. Dit kun je gelukkig voorkomen. DJ’s die namelijk netjes zijn ingeschreven bij de KVK en die hun zaken op orde hebben zullen je altijd een bevestiging sturen met dat ze op een bepaalde tijd en datum de muziek voor jouw feest komen verzorgen. Deze bevestiging is dan gekoppeld aan de algemene voorwaarden zodat je je nergens meer zorgen om hoeft te maken. Daarbij hebben wij bij Soundsation ook altijd een back-up DJ zodat je zeker weet dat er iemand komt draaien op je feest.

Tip 8: Beeldmateriaal

Kijk of er ergens op de website van de DJ beeldmateriaal te vinden is van een feest of meerdere feesten waar de DJ heeft gedraaid. Op het beeldmateriaal kun je al snel zien of de DJ het voor elkaar krijgt er een goed feest van te maken en of het is waar jij naar op zoek bent. Vraag anders gewoon om wat beeldmateriaal. Dit verzoek wordt altijd gehonoreerd.

Tip 9: Microfoon

Natuurlijk wil je niet het gevoel hebben dat je bij een of ander avondprogramma zit van een radio, maar toch.. Het kan vaak leuk zijn als de DJ het publiek probeert mee te nemen met wat leuzen door een microfoon. Al heel vaak is gebleken hoe dit de sfeer positief kan beïnvloeden en daarom raad ik graag aan: Vraag of de DJ een beetje spraakzaam is en microfoontechniek beheerst.